Uit de praktijk

Dit werk houd ik niet vol

Een manager in een automatiseringsbedrijf kwam praten over zijn onvrede met het werk. Al jaren liep hij zich af te vragen of hij zo moest doorgaan tot zijn pensioen. In gesprek met Catharina de Haas kwam een oude wens – meubelmaker worden – op. De manager heeft zijn jeugdwens gerealiseerd.

 

Ik ben verliefd op een ander

Een man wilde zijn huwelijk niet kapotmaken, maar wist niet wat hij met zijn nieuwe verliefdheid moest. Door stil te staan bij vragen over zijn huwelijk kon hij een duidelijke beslissing nemen.

 

Als ik doodga, weet niemand wie ik was

Een terminale patiënt vroeg Catharina de Haas om gesprekken met hem te voeren over zijn verleden. De man had behoefte om zijn leven ‘af te ronden’ en wilde iets over zijn eigen geschiedenis vertellen, ook over de zwarte bladzijden die hem zwaar op het geweten drukten. De gesprekken luchtten hem op.

 

Mijn man neemt risico’s als hij drinkt

Een vrouw krijgt van de huisarts het advies om met Catharina de Haas te gaan praten. Haar man stapt vaak met veel drank op achter het stuur. Soms neemt hij de kinderen mee. Samen met de filosofe bedenkt de vrouw een manier om in elk geval te zorgen dat de kinderen geen gevaar lopen. Het drankprobleem kan ze niet oplossen; ze kan wel eisen stellen over de omgang met de kinderen.

 

Mijn kind is homoseksueel

De cliënt die kwam vertellen dat haar zoon homo was, bleek met de bijbel en het geloof te worstelen. In de filosofische praktijk ontspon zich een gesprek over de vraag of God ook homoseksuelen heeft gemaakt en of God de bijbel zelf heeft geschreven. Door het consult kwam het probleem in een ander licht te staan.

 

Zit er toekomst in onze relatie?

Een echtpaar heeft het gevoel dat hun huwelijk is opgedroogd. In gesprek met Catharina de Haas vragen ze zichzelf en elkaar wat de basis is van hun relatie: wat bindt ons? Waarom willen we eigenlijk bij elkaar blijven? Al vragend en pratend komen man en vrouw tot de slotsom dat ze niet in gelijke mate van elkaar houden, maar dat er nog wel een basis is om samen verder te gaan.

 

Iedereen gebruikt mij

Een vrouw vertelt dat ze zich altijd suf moet sloven om haar kennissen en familie met van alles en nog wat te helpen. Haar bordje ligt letterlijk vol; iedereen doet een beroep op haar. Met behulp van een leeg bordje en een rij bakjes met gekleurde paperclips – een ingeving van Catharina de Haas – wordt verbeeld welke zorgen ze allemaal op haar bordje krijgt. Door deze visualisatie ‘ziet’ de cliënt haar eigen rol.

 

Mijn kinderen kennen mij niet

Door het slechte contact met zijn ex-vrouw ziet een man zijn twee kinderen maar heel weinig. Als hij ze ziet, is er nauwelijks tijd. Hij heeft grote behoefte om meer over zichzelf te vertellen, maar wil de relatie tussen de kinderen en hun moeder niet verstoren.
Catharina de Haas raadt hem aan om zijn verhaal op te tekenen – de man kan goed schrijven – en dat verhaal in een kluis op te bergen voor het geval hij vroegtijdig zou overlijden. Hij schrijft over zichzelf maar ook over wat het vaderschap voor hem betekent en hoe hij de geboorte van zijn kinderen heeft beleefd. Het bevrijdt hem van een grote zorg.

Kan de filosofisch consulent mij helpen?
Kan een bedrijf een beroep op de filosofische praktijk doen?
Lezingen
Wie is Catharina de Haas?
Home Wilt u meer weten over de filosofische praktijk van Catharina de Haas? Tarieven in de filosofische praktijk van Catharina de Haas Extra
Wat kunt u verwachten?
Uit de praktijk
De meest gestelde vragen